Begroting 2019

Programma 3 Aantrekkelijk en Concurrerend

Hiervoor doen wij

Wat gaan we doen om deze effecten te bereiken?

  • Wij voeren overleg met gemeenten en adviseren gemeenten over nieuwe plannen voor woningbouw, bedrijventerreinen en andere stedelijke ontwikkelingen. Bij de beoordeling van ruimtelijke plannen gaan wij na of voldoende rekening is gehouden met ons beleid voor het beter benutten van het bebouwde gebied. Wij zorgen ervoor dat ons (omgevings)beleid actueel blijft, zodat wij kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
  • Programma Verstedelijking, binnen dit programma wordt via 7 uitgangspunten sturing richting gemeenten gegeven. Het realiseren van voldoende woningen in bestaand (centrum)stedelijk gebied vraagt een aanpak die de woningbouwopgave koppelt aan andere maatschappelijke doelen: voldoende betaalbare woningen, verduurzaming van het energienetwerk, aanpassing aan klimaatveranderingen (klimaatadaptatie), innovatie van de economie, een goede bereikbaarheid en behoud landschappelijke kwaliteiten. Door het versterken van de samenhang tussen economische clusters, een goede koppeling van woning- en arbeidsmarkt en verbetering van de leefomgeving zal de kracht van het stedelijk netwerk toenemen (toename agglomeratiekracht) in de Zuidelijke Randstad.

Tegelijkertijd is juist in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is, het bouwen van woningen extra ingewikkeld. Gezien de verwachte behoefte aan nieuwe woningen voor de komende jaren heeft elke stad en elk dorp in Zuid-Holland een bouwopgave. Tot 2025 zijn er genoeg plannen in Zuid-Holland. Om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen zal op korte termijn de bouwproductie in bestaande plannen versneld moeten worden. Wij dragen bij aan het versnellen van de realisatie door:

    • Inzet vliegende brigade (extra capaciteit en expertise bij gemeenten);
    • Vereenvoudigen regionale programmering woningbouw: voorrang voor locaties binnen bestaand bebouwd gebied, sneller inspelen op actualiteit en afrekenen op basis van realisatie;
    • Eén aanspreekpunt, snellere besluitvorming bij complexe locaties;
    • Medefinanciering ten behoeve van versnelling;
    • Kennis beter delen over bouwen binnen bestaand bebouwd gebied, zoals over parkeren, klimaat, flexwonen (tijdelijk wonen of tijdelijke woningen), leegstand (via nieuwe website).
  • Programma Slim Ruimtegebruik, aanpak leegstand, bijdrage aan vitale binnensteden, transformatie van panden en gebieden en hulp bij ontwikkeling van woon-werkmilieus. In 2019 zullen de programma’s Verstedelijking en Slim Ruimtegebruik nog intensiever gaan samenwerken en er bestaat een grote kans dat ze uiteindelijk zullen samensmelten tot één programma.
  • Programma Implementatie Omgevingswet, de provincie sorteert voor op de Omgevingswet via drie sporen:
  1. Actief volgen en beïnvloeden van het wetstraject en het landelijke digitale stelsel Omgevingswet;
  2. Intern voorsorteren door ontwikkelen kerninstrumenten en leren werken in de geest van de wet;
  3. Regionaal samenwerken met bestuurlijke partners. Met de vijf regionale netwerken wordt actief samen opgetrokken. Gezamenlijke thema’s zijn digitale gegevensuitwisseling, lokaal grensoverschrijdende opgaven, afstemming kerninstrumenten en veranderopgave. In 2016 is een programmareserve bestemd voor de invoering Omgevingswet.

Programma ontwikkeling Omgevingsbeleid werkt aan de voorbereiding van de kerninstrumenten visie, verordening, programma’s en de ontwikkeling van een digitaal systeem. Uit de reserve Implementatie Omgevingswet wordt ook de ontwikkeling van het digitale systeem voor het Omgevingsbeleid gefinancierd.

Intensiveringen 2019

Programma Verstedelijking

De grote gemeenten zetten in op binnenstedelijke herontwikkelings-locaties die voor een groot deel kunnen voorzien in de benodigde woningaantallen en leveren nieuwe arbeidsplaatsen op.

Om adequaat in te kunnen spelen op kansen stellen wij een capaciteitspool in voor gemeenten voor complexe binnenstedelijke transformaties ('vliegende brigade'). Daarnaast wordt ook intern bij de provincie extra capaciteit ingezet voor de begeleiding van complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. (Verstedelijking/locatieontwikkeling)

Door het leveren van extra kennis en kunde aan gemeenten bereiken dat de binnenstedelijke herontwikkellocaties daadwerkelijk ontwikkeld en (versneld) gerealiseerd worden.