Wat gaan we doen om deze effecten te bereiken?
Om de kwaliteitsdoelen voor Natura 2000 te halen wordt voor alle Natura 2000 gebieden een beheerplan opgesteld. Daarin wordt bepaald wat de ambitie voor de komende planperiode van 6 jaar is en hoe de natuurdoelen worden gerealiseerd. Ook wordt een toetsingskader opgenomen voor de beoordeling van economische activiteiten in en rond het natuurgebied. Planning is dat er in 2018 voor alle Natura 2000- gebieden, op één na (Krammer-Volkerak in 2020), een beheerplan is. Na zes jaar wordt een geactualiseerd beheerplan vastgesteld. De provincie en soms het Rijk (Deltawateren) neemt het initiatief bij het opstellen en de actualisatie van de beheerplannen en werkt hierbij samen met diverse betrokkenen uit de gebieden. De provincie is daarnaast bevoegd gezag voor de vergunningverlening en handhaving voor de Wet natuurbescherming. De vergunningverlening wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst Haaglanden. Toezicht en handhaving worden uitgevoerd door Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.
In dertien Natura 2000-gebieden is de concentratie van stikstof nog te hoog voor de Natura 2000 doelen. Voor deze gebieden zijn in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gebiedsanalyses opgesteld. Het PAS borgt dat de stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden blijft dalen. Ook borgt het PAS dat de doelstellingen van het Europese natuurbeleid worden gehaald. Daarmee creëert het PAS ruimte voor gewenste economische ontwikkeling. In de PAS-gebiedsanalyses staat waar welke maatregelen (aanvullend op het reguliere beheer) uitgevoerd moeten worden om de natuur bestendig te maken tegen overbelasting door stikstof.
De uitvoering is geregeld via meerjarige overeenkomsten met terreinbeheerders. Samen met deze terreinbeheerders worden de effecten van de maatregelen gemonitord. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is voortouwnemer van het PAS en ook verantwoordelijk voor de stikstofmonitoring. GS zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de natuurbeheermaatregelen.
In een aantal Natura 2000-gebieden ligt ook nog een ontwikkelopgave aan nieuwe natuur. Ook dat draagt bij aan het behalen van de natuurdoelen. Dit betreft de Nieuwkoopse Plassen en de Haeck, de Boezems Kinderdijk, de Biesbosch en het Haringvliet.
Voor de afronding van het NNN in 2027 wordt in de periode 2019 t/m 2027 nog 3.307 hectare natuurgebied ingericht en wordt nog 113 kilometer ecologische verbindingen gerealiseerd.