Begroting 2019

Programma 1 Groen, Waterrijk en Schoon

Hiervoor doen wij

Wat gaan we doen om deze effecten te bereiken?

De aanpak van luchtkwaliteit wordt voortgezet met aanvullende maatregelen ter verbetering van een gezonde leefomgeving en om nieuwe knelpunten te voorkomen. Door uitvoering te geven aan luchtkwaliteitsprojecten wordt een bijdrage geleverd aan de verbetering van het woon-, werk-, en leefklimaat. Door projecten te kiezen, die ook economische, ruimtelijke, groene en mobiliteitsambities dienen, versterken deze doelen elkaar en worden middelen efficiënt benut. Zo is een programma voor de binnenvaart opgezet dat zich richt op de economische, logistieke en milieuprestaties van deze sector.

Het toepassen van geluid-reducerende maatregelen langs provinciale wegen leidt tot afname van het aantal blootgestelden aan geluidhinder. In het Actieplan Geluid 2018-2023 is vastgelegd welke geluidsknelpunten er zijn en welke van deze knelpunten de komende jaren worden aangepakt. Bij de uitvoering wordt uitgegaan van het toepassen van de meest kosteneffectieve maatregelen. Hierbij wordt, naast de bekende maatregelen als stil asfalt en geluidsschermen, ook gekeken naar de inzet van diffractoren en andere innovaties.
In de Rotterdamse haven wordt een programma kwaliteitsverbetering geluidsmanagement uitgevoerd. Dit houdt onder andere in dat geluidsmodellen worden geactualiseerd en dat vergunningen ten aanzien van geluid mogelijk geactualiseerd worden.

De provincie beperkt de risico’s op ongevallen met gevaarlijke stoffen en werkt hierin samen met gemeenten en veiligheidsregio’s. Door afspraken te maken over de taakuitvoering en kwaliteit wordt de uitvoering van het externe veiligheid-beleid geprofessionaliseerd. Omgevingsrisico's worden dan op een goede wijze opgenomen in vergunningen, bestemmingsplannen en visies. Het provinciaal ruimtelijk beleid geeft hieraan richting en biedt een kader waarmee nieuwe knelpunten kunnen worden voorkomen. Daarnaast worden bestaande knelpunten zoveel mogelijk opgelost door bron- of ruimtelijke maatregelen te nemen. Dit alles draagt bij aan een veiliger leefmilieu.
Anticiperend op de Omgevingswet zal voor externe veiligheid worden onderzocht hoe de provincie beleidsneutraal kan overgaan. Daarnaast wordt het basisnet vervoer van gevaarlijke stoffen gewijzigd, waarbij wij als provincie nauw zijn betrokken (onder andere in verband met de spoorzone Dordrecht).

De provincie Zuid-Holland voert namens alle decentrale overheden in Nederland het secretariaat voor de Impuls Omgevingsveiligheid. Dit landelijke programma waarbij het structureel vergroten en verankeren van veiligheid centraal staat wordt naar verwachting in 2019 gecontinueerd. Binnen dit programma worden ook structureel middelen beschikbaar gesteld voor de taakuitvoering van de Zuid-Hollandse omgevingsdiensten om de professionaliteit en taakuitvoering op externe veiligheid op het gewenste niveau te houden.

Via vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) op inrichtingen (bedrijven) worden hinder, emissies en risico’s beperkt en wordt bijgedragen aan een schone en veilige leefomgeving. De provincie is op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) vergunningverlenend, toezichthoudend en handhavend bevoegd gezag voor circa 350 complexe en risicovolle inrichtingen. Het versterken van vergunningverlening en toezicht zoals vanuit de impuls VTH is gestart, wordt voortgezet. Daarnaast hebben Provinciale Staten motie 813 (versterking uitvoering vergunningverlening) aangenomen, met de invulling hiervan zal in 2019 verder worden gewerkt. Een meerjarig programma wordt ontwikkeld om te komen tot een Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV, voorheen Vergunningverlening 2.0 genoemd). Doel van dit programma is om te komen tot een digitale vergunning die meerwaarde oplevert voor ons als bevoegd gezag (efficiëntie), de bedrijven (efficiëntie en lastenvermindering) en de inwoners (transparantie). Deze ontwikkeling past in ons streven waarbij we zo goed mogelijk onze inwoners informeren over de vergunningen, milieueffecten en prestaties van (chemische) bedrijven en bevoegd gezag.