Wat gaan we doen om deze effecten te bereiken?
- Wij beschermen ons erfgoed via ons ruimtelijk beleid. Bij de beoordeling van ruimtelijke plannen gaan wij na of er voldoende rekening is gehouden met de waarde, die wij hechten aan de archeologie, de molen-, landgoed- en kastelenbiotoop, de kroonjuwelen, het werelderfgoed en de beschermde stads- en dorpsgezichten.
- Van bijna alle archeologische vondsten, die in de provincie gedaan worden, zijn wij de eigenaar. De wet schrijft daarom voor dat wij die vakkundig en toegankelijk bewaren zodat deze schat aan informatie voor alle belangstellenden beschikbaar is. Dat doen we in ons archeologisch depot in Alphen aan den Rijn. Wij stimuleren met bruiklenen en via ons Archeologiehuis dat een breed publiek hierbij betrokken wordt.
- De restauratie van monumenten (en bij de molens ook het klein- en groot onderhoud, alsmede de draaipremie) stimuleren we met subsidies. Wij willen dat monumenten worden (her)gebruikt, zodat zij een eigentijdse functie vervullen en zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor publiek. Om leegstand tegen te gaan zetten we ‘aanjagers’ in, die in concrete gevallen vraag en aanbod aan elkaar koppelen.
- Bij de 7 erfgoedlijnen speelt restauratie en hergebruik van monumenten eveneens een rol, maar gaat het ook en vooral om het (weer) beleefbaar maken van belangrijke hoofdstukken uit de Hollandse geschiedenis, van de Romeinen tot WO II. Dat pakken we integraal aan (ook met inzet van natuur, aanlegsteigers, wandel- en fietspaden) en samen met vele verschillende partijen (ruim 250, waaronder vrijwilligers) in netwerken, die we ‘erfgoedtafels’ noemen. Mogelijk wordt een nieuwe erfgoedlijn toegevoegd.
- Met onze taak op het gebied van de archeologie proberen we ook het grote publiek te bereiken. Al dat prachtige opgegraven materiaal moet ter beschikking staan van het publiek. Onze subsidieregeling op dat gebied is een succes, want de vraag om subsidie overtreft steeds het aanbod. Archeologie leeft.